Een schilderij in opdracht – Hoe werkt dat?

We hebben afgelopen december veel aanvragen gekregen voor schilderijen in opdracht, erg leuk en vaak een hele eer om voor iemand een schilderij in opdracht te maken! Maar hoe werkt dit, hoe ontstaat er een schilderij wat thuis perfect hangt en waar niet alleen de klant maar ook andere toeschouwers met plezier en verbazing naar kunnen kijken? Hier 5 tips om te letten bij het laten maken van een schilderij in opdracht:

  1. De juiste invulling
  2. De juiste afmeting
  3. De juiste stijl
  4. De juiste lijst
  5. De juiste kwaliteit

 

1 De juiste invulling

Natuurlijk het allerbelangrijkste: wat komt er op het schilderij? Vaak begint dit met iets wat iemand ergens heeft gezien, soms een ander schilderij maar soms ook een zelfgemaakte foto. Twee dingen zijn daarbij van groot belang: is het een afbeelding die je na verloop van tijd (circa 2 jaar) ook nog wilt zien? En: is de afbeelding niet te druk, kan je er ook rustig langs lopen of naast zitten zonder dat je direct ‘gestoord’ wordt?

2. De juiste afmeting

Ook van groot belang: wat is nou de beste afmeting voor dat schilderij in je woonkamer, gang of eetkamer? Lastig om te bepalen, vaak kiezen mensen voor zo groot mogelijk, meestal 80 x 100 centimeter of 100 x 120 centimeter. Wij adviseren vaak om te kiezen voor 60 x 90 centimeter of 80 x 100 centimeter. Waarom? Omdat het schilderij moet ‘passen’ in het interieur, niet overheersend groot of te klein. Bij een te groot schilderij (in onze ogen groter dan 100 x 120 centimeter) is vaak niet meer in een oogopslag te zien wat de sfeer is en wat er te zien is. Bij een te klein schilderij (in onze ogen kleiner dan 30 x 40 centimeter) vallen details als gezichten en schaduwen vaak weg, niet erg als het gaat om een abstract schilderij maar wel als het gaat om een portret. De beste maat kan je eenvoudig kiezen door dit eerst op de muur af te plakken met papier, bijvoorbeeld met A4 papier.  Zo krijg je een goed idee van de grootte van het schilderij en de aanwezigheid hiervan. Een A4 heeft afmetingen 21 x 30 centimeter. Voor een schilderij dat in de breedte hangt van 60 x 90 centimeter plak je 2 A4’s onder elkaar en 4 1/2 A4 naast elkaar.

3. De juiste stijl

Abstract of gedetailleerd, dat zijn globaal gezien de twee grote stijlen waar je uit kan kiezen. Vraag is vooral wat past in de omgeving van waar het schilderij komt te hangen? Een Frans Hals stijl (zoals Het Zigeneurmeisje) is misschien wat treurig maar legt wel de nadruk op het grote geheel, je krijgt een gevoel bij het schilderij in plaats van dat je iets heel duidelijk ziet. Een modern, strakke stijl bijvoorbeeld door kleuren te benadrukken kan heel mooi zijn maar tevens heel heftig. Zo zijn felle kleuren als rood, geel en blauw heel overheersend en eisen die kleuren vrijwel alle aandacht op. Wat we vaak adviseren is om een foto op te sturen van de plek waar het schilderij komt te hangen, daar plakken we dan als het ware de verschillende stijlen in met behulp van het programma Photoshop. Zo kunnen we vrij nauwkeurig meerdere stijlen laten zien en kan de klant bepalen wat het mooiste resultaat oplevert.

4. De juiste lijst

Een schilderij valt of staat met de lijst! Oude klassieke lijsten vragen niet altijd om een klassieke lijst en moderne schilderijen vragen niet altijd om een moderne omlijsting. Soms is het weglaten van een lijst juist ook mooi (zeker als de zijkant ook wordt beschilderd!) Twee regels welke wij hanteren: een ‘steunkleur’ in het schilderij in opdracht teruglaten komen in de omlijsting werkt versterkend en zorgt vrijwel altijd voor een match. Onze tweede regel: De omlijsting moet ondersteunend zijn en niet afleidend, een rode lijst is mogelijk, maar moet er niet alleen zijn om het schilderij te laten opvallen. We zullen enkele voorbeelden laten zien in een volgende blog. We hebben goede contacten met lijstenmakers, onze favorieten: Doesburg in Antwerpen en LeonArt in Den Haag. Twee lijstenmakers welke niet alleen mooie lijsten leveren maar ook goed advies hebben door hun jarenlange ervaring. Doordat wij vaak bestellen is het mogelijk daar een korting te krijgen, informeer bij ons indien een omlijsting gewenst is! Tevens kunnen we het gemaakte schilderij in opdracht laten bezorgen bij een lijstenmaker.

5. De juiste kwaliteit

Een vijfde en laatste punt: kies de juiste kwaliteit! Er zijn veel goedkope aanbieders van een schilderij in opdracht online te vinden maar hiervoor waarschuwen we ook vaak: het gebruik van een goedkoop katoenen doek in plaats van linnen, dunne spierramen (waar je het schilderij op spant) of goedkope verf zorgt vaak voor een resultaat wat de eerste weken nog heel leuk is (als het al goed geschilderd is) maar na 2 à 3 maanden niet strak meer gespannen is (er ontstaan golven op het doek) of wat na een zomer begint te verkleuren. Na vele opdrachten weten we dat we een goede prijs/kwaliteit verhouding hebben. We gebruiken goed materiaal en overleggen daarbij met de klant waarbij we zelf adviserend zijn, zo bouwen we een schilderij als het ware op. We overleggen, maken een foto en sturen deze naar de klant om te vragen naar zijn/haar mening. Zo zorgen we samen voor de juiste uitstraling, tinteling en kleuren op het schilderij. Dat voorkomt teleurstelling als iets ‘net niets is wat het lijkt’! Goed voor jarenlang plezier!

Enthousiast geworden? Bekijk ons portfolio op onze voorbeelden van schilderijen in opdracht of kom met ons in contact als je nog vragen of interesse hebt via: onze contactpagina.